Knappe comeback van Roald Leemans

Afgelopen zaterdag werd rondom het Brabantse Achtmaal de GTC Rally verreden. Deze wedstrijd geldt voor Rally Team Leemans als haar huiswedstrijd en dus kon men niet ontbreken op de startlijst. Met een in België gehuurde Skoda Fabia R5 stonden Roald Leemans en Chris van Waardenburg aan de start.

Roald Leemans had meteen vertrouwen aan het stuur van de Skoda Fabia R5.

Na ruim een jaar afwezigheid in de sport, vonden vader Ronald en zoon Roald dat het weer tijd werd om te gaan rijden. Men had inmiddels al afscheid genomen van de Citroën DS3 R5 en dus werd een ander wapen gezocht. Dat werd gevonden in de alom geprezen Skoda Fabia R5. Er was, behoudens een paar keer door de straat om kennis met de auto te maken, niet getest. Toch voelde Roald gelijk dat het goed zat.

Zaterdagnamiddag ging de wedstrijd van start met de eerste boucle van vier klassementsproeven. “We hebben afgesproken de eerste proeven het rustig aan te doen en de auto te leren kennen,” vertelt Roald Leemans. “Het voelde echter gelijk heel vertrouwd. In de DS3 R5 hebben we heel erg moeten vechten met de auto om goed te kunnen sturen, met deze Skoda gaat het eigenlijk als vanzelf. Daardoor kan ik me meer met het rijden zelf bezighouden.”

Na de eerste serie van vier klassementsproeven stonden Roald en Chris op een zesde plaats in het algemeen klassement. Ze bezetten na de eerste twee proeven de vijfde plaats, maar zakten af naar de zesde plaats. Een afgebroken stabilisatorstang zorgde ervoor dat Roald niet meer voluit kon gaan en ze op een zesde plek de eerste boucle afsloten.

In de tweede boucle speelde een lekke band de equipe parten, waardoor anderhalve minuut werd verloren. Ze zakten daardoor terug naar een zevende plaats, maar uiteindelijk werd de zesde plaats in de laatste proef van deze tweede boucle opnieuw weer verovert.

Spannend werd het in de laatste boucle. De zesde plaats lag stevig in handen, maar de vijfde plaats was nog mogelijk. Met een achterstand van ruim 26 seconden ging Roald er nog eens goed voor zitten en haalde iedere klassementsproef steeds een stukje van de achterstand af. Bij de finish van de twaalfde en laatste klassementsproef bedroeg de achterstand nog maar 1.3 seconden en had Roald dus ruim 25 seconden goed gemaakt op zijn voorganger.

“Heel erg jammer dat deze wedstrijd voor ons net een paar kilometer te kort was,” kijkt Roald terug. “De auto was in het begin te zacht afgesteld en tijdens de servicemomenten is de auto steeds wat harder gezet. Omdat ik in de derde boucle zo ontzettend heb weten te pushen, was de auto eigenlijk nog steeds wat aan de zachte kant. Ik ben er van overtuigd dat wanneer we dat goed onder controle hadden, we nog meer vooraan mee hadden kunnen doen.”

Toch kijkt Roald erg tevreden terug op deze GTC Rally. “We hebben maximaal gebruik gemaakt van de omstandigheden en genoten van het rijden in de Skoda. Ondanks de pech in de eerste twee boucles hebben we strijd kunnen leveren en een mooie prestatie kunnen neerzetten.”

De Nederlandse rallysport gaat nu de zomerstop in. Daarna staan nog de Hellendoornrally en de Twente Rally op de kalender. “We gaan binnen het team overleggen of we ook aan één van deze wedstrijden, of misschien wel beide, zullen gaan deelnemen en met welke auto.”

Contact met GTC Rally

Hofdreef 16 | 4881 DR | Zundert

  • dummy+31(0)76-5963006

  • dummy info@gtcrally.eu

Search